Mariatistel / Mjölktistel (Silybum Marianum)

Mariatistel har använts som örtmedicin i över två tusen år. Silymarin är en antioxidant som skyddar mot skador på cellerna och inflammation i kroppen. Silymarin består i sig av fyra andra ämnen, varav silibinin och sillinin är de aktiva substanserna. Både silymarin och silibinin har låg biotillgänglighet och tarmen har svårt att absorbera dem. Den lämpar sig väl för gamla och sjuka hästar, hästar med fång, efter medicineringen, liksom vid metabola sjukdomar som kräver behandling och för allmän rengöring av levern. Den kan också användas för kroniska inflammatoriska sjukdomar i levern. Även idealisk för hundar med leverproblem. Mariatistel har även parasit hämmande effekt. Kombinera gärna med tranbär, det förvärrar parasiternas levnadsvillkor i tarmen. Hudinfektionerna kan även bero på svag lever. Därför kan Mariatistel vara en riktig superbehandling mot olika hudsjukdomar. Mariatistel är en mycket kraftfull antioxidant, effektivare än vitamin E. Mjölktistel stimulerar flödet av galla från levern för att stödja hälsosam matsmältning. Den hjälper till att blockera och avlägsna giftämnen och fria radikaler. Om mariatistel används korrekt kan den reparera cellskador och fördröja åldrandet.

Forskning har visat att de medicinskt intressanta innehållsämnena i mariatistel är en typ av substanser som kallas flavonolignaner där silymarin är den primära aktiva ingrediensen som skyddar levern och som hjälper till att reparera leverceller genom att stimulera proteinsyntesen.

Levern är kroppens reningsverk. Den renar blodet från giftämnen och fria radikaler. Andra leverfunktioner är bland annat att den bidrar till hormonproduktionen, frigör glukos till blodet vilket ger kroppen energi och frigör galla till vår tunntarm som hjälper till att absorbera fettet i kosten. En sjuk lever kan orsaka flera hälsobesvär. Mariatistel har mycket positiv verkan på levern eftersom den främjar normal celltillväxten.

I väst har man mätt upp stora mängder GLA (gammalinolensyra).
 Denna syra anses vara aktiv i hormonreglering hos kvinnor.
 Levern tar skada av främmande ämnen, till exempel läkemedel.
 För att minska bieffekterna av medicinering bör man ge leverstimulanter.
 Vet man om att en medicinering är i antågande gör man klokt i att förbereda hästen, hunden (eller människan) genom att stimulera levern.

Mariatistel främjar ett friskt hjärta. Den har kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper och sänker kolesterolnivån genom att rena blodet och förebygger skador i blodkärlen orsakade av oxidativ stress. Även om detta bara har dokumenterats hos diabetespatienter är det mycket lovande för alla som vill undvika hjärtsjukdom

Genom att stärka immunförsvaret anses Mariatistel motverka DNA-skador och främja apoptos. För den som drabbats av cancer kan mariatisteln dämpa de skadliga effekterna av cellgiftsbehandling utan att försämra behandlingens verkan.

Med tiden ansamlas fria radikaler i cellerna. Mariatistel fördröjer åldrandet genom att blockera och avlägsna fria radikaler från kroppen. Forskning har också visat att om man smörjer huden med silymarin kan man dämpa hudskador hos cancerpatienter orsakade av strålbehandling.

Levern renar blodet från giftämnen, bland annat giftämnen som kan skada huden. Till exempel kan man drabbas av psoriasis när vissa giftämnen frigörs i blodet. Klåda kan orsakas av giftämnen som frigörs i blodet via huden. Dessutom kan mariatistel dämpa hudinflammation och torr eller röd hud. Djurförsök har visat att mariatistel minskar oxidativ stress i huden på grund av UV-strålar, en av orsakerna till hudcancer.

Gallblåsan hjälper till att rena blodet och är organet som samlar gallan från levern. Mariatistel kan bibehålla gallans normala löslighet och flöde. Om gallans flöde förbättras minskar risken för gallstensbildning. Forskning visar att regelbundet intag av mariatistel även kan ge en avsevärd sänkning av kolesterolnivån i gallan.

Mariatistel kan i vissa fall ge upphov till mycket milda biverkningar. Det kan vara orolig mage, dålig aptit, uppsvälld mage, diarré, halsbränna och matsmältningsbesvär. I sällsynta fall kan mariatistel ge allergiska reaktioner såsom svullnader, utslag, klåda och andningsbesvär. Extremt sällsynta biverkningar som endast har påvisats hos några enstaka personer är impotens, orkeslöshet, apati eller sömnlöshet. Kvinnor som ammar avråds från att ta mariatistel.

Även vid stora doser av silymarin har inga toxiska effekter observerats. I vissa fall har det visat sig milt laxerande effekt. Mariatistel är inte lämplig för hästar / hundar som är överkänsliga mot komposit blommor.

Bästa resultat ger en kur på 6-12 veckor. Dosering: 500 kg häst: 10-40g/dygn Hund: 5-10 g/dygn 1msk=10g Börja alltid med en låg dos, öka stegvis. Leverrensning ett par gånger om året, är till nytta för alla hästar och hundar, men särskilt för dem som äter industriellt foder regelbundet.

Människa: 2 teskedar till en kopp te. Låt dra i 10 minuter. (Torkad mariatistel) OBS: Får endast säljas som djurfoder…!
Hund: Lägg örterna med förslagsvis blöt torrfoder.

Liten hund: ½ tesked.

Mellanhund:1 tesked.

Stor hund: 2 teskedar

Häst:
 Torkad

Små hästar och ponny: – ½ dl dagligen i foder

Stora hästar:  1 dl dagligen i foder

 

Produkten ska inte heller användas som ett alternativ till en varierad kost eller läkemedel. Denna produkt ska förvaras utom räckhåll för barn. Förvara produkten utanför direkt solljus på en sval plats.

 

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook