Phosphatidylcholine (PC) – Micelliserad ren PC (fosfatidylkolin)

Vad är fosfatidylkolin och hur används det?

  • Fosfatidylkolin (PC) är en fosfolipid fäst vid en kolinpartikel. Fosfolipider innehåller fettsyror, glycerol och fosfor.

Fosfordelen av fosfolipidsubstansen – lecitinet – består av PC. Av denna anledning används termerna fosfatidylkolin och lecitin ofta omväxlande, även om de är olika. Livsmedel som innehåller lecitin är de bästa kostkällorna för PC.

Fosfatidylkolin är en kemikalie som finns i ägg, sojabönor, senap, solros och andra livsmedel.

Termen ”fosfatidylkolin” används ibland omväxlande med ”lecitin”, även om de två är olika. Kolin är en komponent av fosfatidylkolin, som är en komponent av lecitin. Även om de är nära besläktade är dessa termer inte desamma.

Eftersom kroppen använder fosfatidylkolin för att göra en hjärnkemikalie som kallas acetylkolin, finns det ett visst intresse av att använda den för att behandla ”hjärncentrerade” tillstånd som minnesförlust, Alzheimers sjukdom, ångest, maniodepressiva störningar och en rörelsestörning som kallas tardiv dyskinesi .

Fosfatidylkolin används också för behandling av hepatit, eksem, gallblåsersjukdom, cirkulationsproblem, högt kolesterol och premenstruellt syndrom (PMS); för att förbättra effektiviteten av njurdialys; för att stärka immunsystemet; och för att förhindra åldrande.

Även om PC traditionellt används för att stödja hjärnans hälsa, kan den också stödja leverfunktionen och hålla kolesterolnivåerna i schack. Läs vidare för att lära dig vad forskningen säger om fördelarna med detta näringstillskott.

1. Det kan hjälpa till att öka kognitiv funktion

Enligt en 1995 studie på möss med demens

Pålitlig källa

PC -tillskott kan öka signalsubstansen acetylkolin i hjärnan. Det kan också förbättra minnet. Studien fann att möss utan demens inte hade någon minnesökning, trots ökningen av acetylkolinnivåer.

En studie från 2001 visade att matning av möss med en kost rik på PC och vitamin B-12 hade också en positiv inverkan på hjärnans hälsa. Även om dessa resultat är lovande krävs mer studier.

Forskning har fortsatt och en studie från 2017 har visat att halterna av fosfatidylkolin är direkt relaterade till Alzheimers sjukdom.

2. Det kan hjälpa till med leverreparation

En fettrik kost är känd för att påverka levern negativt. Det kan orsaka alkoholfri fet leversjukdom eller levercirros . Enligt en studie från 2010 hjälpte PC att minska lipider som kan leda till en fet lever (leverlipider) hos möss som får en fettrik kost.

En annan studie på möss granskade huruvida förhöjda PC -nivåer återgår till det normala hjälper till att förhindra alkoholfri fettleversjukdom. Studien fann att det hjälpte till att förhindra ackumulering av fett i levern. Det förhindrade dock inte alkoholfri fettleversjukdom.

3. Det kan hjälpa till att skydda mot medicinska biverkningar

Vissa läkemedel, såsom icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), kan orsaka allvarliga gastrointestinala biverkningar vid långvarig användning. Detta inkluderar magont, magblödning och tarmperforering.

Enligt en 2012 studie

Pålitlig källa

långsiktig användning av NSAID kan störa ett fosfolipidlager i mag-tarmkanalen. Detta kan orsaka gastrointestinal skada. Forskning har visat att PC kan hjälpa till att förhindra NSAID-relaterade gastrointestinala skador.

# #

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook