7 Fulvosyrafördelar och användningsområden: Förbättrar tarm-, hud- och hjärnhälsa
Eftersom fulvosyra kan förbättra hur våra celler använder saker som antioxidanter och elektrolyter, har den blivit populär för att bromsa åldrandet, förbättra matsmältningen och skydda hjärnans funktion. Studier visar nu att fulvosyra har antioxidant, neuroskyddande, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper
Vad exakt gör fulvosyra för din kropp?
Som en aktiv kemisk förening fungerar den på ett sätt som hjälper oss att absorbera och använda andra näringsämnen bättre – såsom mikrobiota/ probiotika , fytonäringsämnen , fettsyror och mineraler. Många anser att fulvosyra är den ultimata ”näringsförstärkaren”, och det hjälper till att motverka skador från fria radikaler.
Nedan ska vi titta på hur vi kan dra nytta av fulvosyra när vi tar den som ett tillskott eller får den naturligt från att vi kommer i kontakt med mer smuts/jord/ekologisk mat.
Vad är fulvosyra?
Fulvosyra är en komponent i humus. Humus är gjord av många organiska föreningar som finns i våra jordar, stensediment och vattendrag.
Fulvosyra skapas genom gradvis nedbrytning av vissa växter och djur genom inverkan av mikroorganismer.
Under de senaste decennierna har vi lärt oss mycket mer om hur fulvosyror som finns i smuts och som faktiskt kan förbättra människans tarmhälsa och därmed immunfunktionerna. Idag kompletterar människor med fulvosyra, såväl som jordbaserad probiotika, för att fylla på det som går förlorat i deras dieter och livsstilar på grund av moderna jordbrukstekniker.
Medan människor förr brukade få större mängder humussyror naturligt från jorden, vänder de sig idag ofta till kosttillskott för att öka sitt näringsintag och förbättra tarmhälsan.
Färg, struktur och egenskaper:
Fulvosyra och andra humussyror är gulbruna ämnen som finns i naturmaterial. De innehåller en uppsjö av näringsämnen och aktiva föreningar som kan hjälpa till att förbättra hälsan.
Dessa inkluderar:
- spår mineraler
- elektrolyter
- fettsyror
- kiseldioxid (som ökar kollagensyntesen)
- prebiotika
- probiotika
Fulvic mineraler har visat sig innehålla flera aktiva funktionella grupper , inklusive fenoliska hydroxyl-, ketonkarbonyl-, kinonkarbonyl-, karboxyl- och alkoxylgrupper.
Dess struktur består av aromatiska, organiska polymerer med många karboxylgrupper som frigör vätejoner, vilket resulterar i en elektrisk laddning som hjälper till att dra till sig fria radikaler, tungmetaller och andra toxiner i kroppen. Detta gör att den fungerar som ett avgiftningsmedel.
När det väl blir reaktivt med metaller hjälper fulvinsyra dem att bli mer lösliga i vatten, vilket innebär att de lättare förs ut ur kroppen.
Fulvinsyra är en gul färg och har inte en särskilt tilltalande smak i sig. Det är därför många väljer att blanda pulveriserad fulvinsyra i juice, smoothie etc. för att maskera dess obehagliga smak.
Du kan lägga till fulvinsyra till vätska eller ta den med kosttillskott för att hjälpa till att överladda deras förmågor och förbättra biotillgängligheten.
Vad är pH för fulvinsyra?
Den har ett mycket högt, alkaliskt pH och är dessutom superliten/fin. Detta hjälper till att göra det mer biotillgängligt i kroppen.
Som en löslig, stark syra har den ett pH lika med cirka 1.
Var kommer den ifrån:
Hur produceras fulvinsyra?
Det finns i naturen som en produkt av mikrobiella metabolismprocesser. Det betyder att det produceras när organiskt växtmaterial bryts ned.
Denna process frigör miljontals nyttiga bakterier.
- Inom miljön finns fulvinsyra inte bara i jord och berg, utan även i vattendrag, sjöar och havsvatten.
- Humussyror bildar komplex med joner som vanligtvis finns i miljön, vilket skapar täta humuskolloider som hjälper till med vattenfiltrering, jordbruksprocesser och avgiftning.
- Närvaron av karboxylat och fenolater i humussyror ger dem förmågan att agera som naturliga kelatorer, vilket innebär att de bildar kemiska komplex som är viktiga för att reglera biotillgängligheten av metalljoner som järn, kalcium, magnesium och koppar i människokroppen och miljön.
- De flesta humussyra innehåller också en del fulvinsyra, men de två är något olika eftersom de har olika molekylvikter (storlekar).
- Fulvinsyra är mycket mindre än humussyra och kallas ibland för humusämnen med låg molekylvikt. Eftersom de är mindre kan fulvinsyror lätt tas upp av växternas rötter, stjälkar och blad.
Historia:
I hundratals år har ett gammalt botemedel känt som shilajit , som innehåller ungefär 50 procent till 60 procent fulvinsyra, använts i traditionell ayurvedisk medicin för att behandla ett brett spektrum av hälsotillstånd, varav de flesta kan spåras tillbaka till dålig matsmältning/ immunhälsa.
Medan fulvinsyra är gul, är shilajit ett svartbrunt pulver eller vätska. Det kommer vanligtvis från Himalaya och tas i tilläggsform med vatten.
Historiskt sett har fulvinsyra/shilajit använts som ett botemedel mot utslag för att hjälpa till att behandla giftmurgröna, gift ek, virusinfektioner, spindelbett och fotsvamp. Även om denna fördel är mer baserad på anekdotisk evidens än kliniska studier, är det vettigt att överväga att fulvinsyra förbättrar cirkulationen och immuniteten samtidigt som smärtan och känsligheten för infektioner minskar.
Relaterat: 12 Bentonite Clay Benefits – för huden, tarmen och mer
Fördelar och användningsområden
1. Förbättrar tarmhälsa och immunfunktion
Föreningarna som finns i fulvinsyra hjälper till att ge näring åt matsmältningskanalen och ökar också förmågan hos ”goda bakterier” att återbefolka och bilda en hälsosam ” mikrobiom ”-miljö. Vi behöver ett starkt matsmältningssystem för att bygga upp immunitet, hjälpa till att kontrollera hormonproduktionen, reglera aptiten, minska stressresponsen och mycket mer.
Som ett resultat av tarmens permeabilitet (när partiklar kan fly genom tarmslemhinnan och komma in i blodomloppet, där de normalt inte borde vara), utlöses inflammation och autoimmuna reaktioner kan uppstå.
Det finns vissa bevis för att intag av fulvinsyra kan hjälpa till att minska matsmältningsbesvär och andra problem, inklusive:
- SIBO-symtom (tillväxt av bakterier i tunntarmen)
- inflammatoriska tarmsjukdomar
- bakteriella infektioner (luftvägar, urinvägar, etc.)
- influensa och vanliga förkylningar
2. Hjälper till att öka matsmältningen och näringsupptaget
Att skaffa tillräckligt med elektrolyter och andra spårmineraler är viktigt för korrekta metaboliska funktioner, matsmältningshälsa och näringsassimilering.
Organismer vi får från fulvinsyra kan tas i små doser och ändå orsaka snabba, betydande förbättringar i förhållandet mellan bakterier som lever i tarmen. Detta hjälper till att minska många oönskade matsmältningssymtom, som förstoppning, uppblåsthet, diarré och matkänslighet.
Förutom att tillhandahålla råa näringsämnen, visar studier att fulvinsyra transporterar mineraler och andra näringsämnen till celler mer effektivt, ökar absorptionshastigheten av näringsämnen genom att göra cellerna mer genomsläppliga och bekämpar inflammation i matsmältningskanalen.
3. Skyddar kognitiv hälsa
En studie från 2011 publicerad i Journal of Alzheimer’s Disease fann att fulvinsyra har flera antioxidanter, nutraceutiska egenskaper med potentiell aktivitet för att skydda mot kognitiva försämringar, inklusive Alzheimers sjukdom.
En bidragande faktor till utvecklingen av kognitiva störningar är skador på fria radikaler och även en typ av protein som kallas tau , men studier visar att fulvinsyra hjälper till att sänka längden på tau-fibriller och deras morfologi, demonterar deras prestanda och stoppar sjukdomsprogression.
Forskare har nyligen kommit fram till att fulvinsyra verkar ha neuroprotektiva effekter och sannolikt kommer att ge nya insikter i utvecklingen av potentiella naturliga behandlingar för Alzheimers sjukdom.
4. Förbättrar avgiftning
Humussyror är fördelaktiga för matsmältningen och förbättrar energin på grund av deras avgiftande förmåga. Som en form av naturlig kelationsterapi kan humussyror binda till och bryta ner gifter och metaller som kommer in i kroppen genom matförsörjning, vatten, receptbelagda mediciner, hushållsprodukter och luftföroreningar.
Studier har funnit att humussyror har jonselektiva elektroder som kan användas för att attrahera tungmetaller – även för att filtrera jord och vatten. Det beror på att de hjälper till att binda till saker som koppar och järn.
Forskning visar att de till och med är effektiva vid geokemisk bearbetning av jordar och vattenmiljöer i mycket lägre koncentrationer än andra typer av kemikalier.
5. Minskar skador på fria radikaler och inflammationer
Fulvinsyra innehåller antioxidanter som motverkar effekterna av fria radikaler och hjälper även till att avgifta kroppen från många gifter som bidrar till problemet: kemikalier som används inom jordbruket, radioaktivt avfall och tungmetaller, till exempel.
Det hjälper också till att förlänga permeabiliteten och livslängden hos celler genom att tillhandahålla elektrolyter som har många funktioner i hjärtat, musklerna, hjärnan och matsmältningskanalen.
Finns det ett samband mellan fulvinsyra och cancer?
Nyligen genomförda studier tyder på att humussubstanser har farmakologiska egenskaper som kan hjälpa till att försvara sig mot vissa typer av cancer, inklusive kolorektal cancer.
6. Förbättrar energinivåer och sänker smärta
Många som tar fulvinsyratillskott har rapporterat förbättringar i energinivåer, troligen på grund av ökad avgiftning, lägre nivåer av inflammation och skador på fria radikaler, och högre intag av elektrolyter och andra viktiga näringsämnen.
Enligt forskning gjord av Doctors Across Borders har studier visat att humussyror som naturliga och organiska elektrolyter aktiverar och aktiverar nästan alla biologiska processer i kroppen. En elektrolyt är löslig i vatten och fungerar genom att leda elektriska strömmar, hjälpa celler att överleva inför skador orsakade av saker som känslomässig stress, okontrollerade infektioner, obalanserad kost, långvarig sömnförlust och kirurgiska stötar.
Detta gör också fulvinsyra användbar för att sänka kronisk nervsmärta, huvudvärk, ledvärk orsakad av artrit eller ben- och muskelsmärtor i samband med åldrande.
Det finns vissa bevis för att fulvinsyras elektrolyter kan hjälpa till att minska svullnad, minska inflammation, lugna och slappna av muskler och förbättra cirkulationen. Omvänt kan en elektrolytobalans göra att dessa symtom förvärras.
Kan fulvinsyra hjälpa till med viktminskning?
Det är möjligt att det kan stödja allmän hälsa, men det är inte avsett för detta ändamål.
7. Reparerar och skyddar huden
Vissa bevis tyder på att humussyror har antimikrobiella egenskaper som bekämpar skadliga bakterier. De kan hjälpa till att skydda huden och behandla sår eller irritationer som orsakas av saker som eksem, insektsbett, skrapsår och utslag i samband med svamp/mikrober.
En studie publicerad i Journal of Clinical, Cosmetic and Investigative Dermatology fann att tillskott av fulvinsyra avsevärt förbättrade symtom associerade med eksem, även jämfört med andra andra eksembehandlingar.
Relaterat: Äppelsyra gynnar energinivåer, hudhälsa och mer
Hur det fungerar
Fulvinsyra är full av många typer av mineraler och näringsämnen som människor idag saknar.
Forskning tyder på att något unikt med fulvinsyra jämfört med andra organismer som finns i marken är att den lätt kan passera genom cellmembran. Detta gör att det absorberas ordentligt och ökar också assimileringen av andra näringsämnen eller kosttillskott.
Faktum är att det finns fördelar med fulvinsyra för växter, jordgödsling och vatten-/jordbrukstillskott av samma anledning som det gynnar människor – eftersom det förbättrar växternas förmåga att växa, på grund av hur det ökar permeabiliteten för växtmembran som absorberar näringsämnen från jord.
Här är några av anledningarna till att fulvinsyra arbetar för att förbättra hälsan:
- Som en viktig källa till viktiga elektrolyter och antioxidanter, hjälper fulvinsyra att bromsa åldrandet och kontrollerar processer som leder till inflammation.
- Det har visat sig förbättra olika cellulära processer, muskelfunktioner, matsmältningsförmågor och hjärt- och hjärnhälsa.
- Det fungerar delvis genom att hjälpa celler att absorbera mängden mineraler de behöver och kassera avfall genom att fungera som en jontransportör.
- Det kan avbryta processer som bidrar till hjärnsjukdomar, såsom demens.
- Det har visat sig ha immunstimulerande och antioxidanteffekter som kan hjälpa till att bromsa utvecklingen av cancer.
- Det stimulerar också immunsystemet för att hjälpa till att försvara kroppen från saker som virus och infektioner.
- Det verkar hjälpa till att blockera reaktioner i kroppen som orsakar allergisymtom.
Fulvic Acid vs Folic Acid: Är de lika?
Folsyra och fulvinsyra kan låta lika, men de är faktiskt två olika ämnen.
Folat och folsyra är former av ett vattenlösligt B-vitamin, varför de ibland kallas vitamin B9. Fulvinsyra, å andra sidan, är inte ett vitamin utan snarare termen för organiska syror som härrör från humus.
Fulvinsyra är inte ett mineral i sig. Det är en förening som har förmågan att attrahera och binda med många molekyler och transportera näringsämnen till växter.
Folat förekommer naturligt i folatmat (särskilt grönsaker, fullkorn och bönor), medan folsyra är den syntetiska formen av detta vitamin som läggs till vissa livsmedel och kosttillskott. Det uppskattas att cirka 35 procent av vuxna och 28 procent av alla barn i USA använder kosttillskott som innehåller folsyra, men det har visat sig agera annorlunda på vissa sätt jämfört med naturligt folat.
Varför vi behöver exponering för jordbaserade organismer
De flesta vuxna och barn idag kommer i kontakt med mindre smuts, jord, organiska grödor eller växter och havsvatten än tidigare generationer. Våra immunsystem har alltså inte chansen att bli bekanta med många olika organismer och lär sig därför inte att skydda oss så bra som de skulle kunna.
Tidigare var vår mattillgång högre i naturligt förekommande fulvinsyra och andra näringsämnen eftersom marken var mindre utarmad, kemikalier från bekämpningsmedel/herbicider sprutades mycket mer sällan och människor var mindre bekymrade över att desinficera sina kroppar och producera tills de är gnistrande rena. Moderna jordbrukstekniker lämnar lite tid för fulvinsyra att ackumuleras i jorden, vilket kan leda till en överväxt av patogener och en minskning av nyttiga mikrober i vår matförsörjning.
Tyvärr har många människor idag inte tillgång till många ekologiska livsmedel och har brist på åtminstone flera viktiga näringsämnen, på grund av att de äter en mycket bearbetad kost och översanit.
Eftersom vårt immunsystem till stor del består av friska bakterier som lever i tarmen och frodas av olika näringsämnen, ökar vår alltför rena, mycket bearbetade livsstil risken för många hälsoproblem associerade med dålig tarmhälsa. Forskning har visat att exponering för mer naturliga organismer som finns i marken, såsom fulvinsyra, har fördelar för:
- matsmältning
- öka näringsupptaget
- tarmhälsa
- immunitet
- kognitiv funktion
- förbättra energinivåerna
- skyddar oss från infektioner, virus, jästsvampar och svampar
- öka hudens hälsa
- bromsa åldrandet
- och mer
Livsmedel
Även om detta är ett indirekt sätt att få i sig fulvinsyra, kan du konsumera en del genom att äta ekologiska frukter och grönsaker, eftersom det används för att naturligt fylla på mineraler och andra näringsämnen i jorden och vanligtvis finns i naturliga gödselmedel för att odla ekologiska grödor.
Att köpa ekologiska livsmedel ökar mängden fulvinsyra från livsmedel som du får i dig eftersom moderna jordbruksmetoder ofta inte tillåter anrikning av jord. Istället hämmar överfulla fält och användning av bekämpningsmedel, herbicider och fungicider naturliga mikrobiella stammar vi behöver och minskar halten av fulvinsyra.
Dosering och tilläggsfakta
Fulvinsyratillskott som är gjorda för mänsklig konsumtion kan hittas i flera former , inklusive flytande form och även som en fast mineralsubstans.
Det finns olika märken tillgängliga idag, men shilajit är ett gammalt tillskott som används i ayurvedisk medicin som har mycket forskning som stödjer dess fördelar. Den innehåller 85 mineraler i jonform, samt triterpener, humussyra och höga mängder absorberbar fulvinsyra.
Vissa experter tror att fulvinsyratillskotten av högsta kvalitet kommer från New Mexico, såväl som delar av Ryssland, Kanada och Kina. # helst en produkt som är GMO-fri, utan tillsatta kemikalier eller konstgjorda ingredienser, är fri från bekämpningsmedel och är certifierad ekologisk.
Flytande (eller ”vattenfulvinsyra) kontra fasta fulvinsyratillskott:
Det finns vissa bevis på att fulvinsyra är mer biotillgänglig när den tas i flytande form i motsats till fast eller chunkform. Fast fulvinsyra måste brytas ned av matsmältningssystemet innan näringsämnena kan utnyttjas av cellerna.
När det tas som en vätska verkar det lättare komma in i cellerna.
Vad är skillnaden mellan fulvinsyra och fulvic mineraler?
För det mesta använder människor dessa termer omväxlande. Kosttillskott som marknadsförs som ”fulvina mineraler” ger vanligtvis fulvinsyra.
Hur man tar fulvinsyratillskott:
Läs doseringsanvisningarna noggrant eftersom användning av för mycket kan förändra mineralnivåerna på ett potentiellt farligt sätt.
De flesta flytande produkter kommer i extraktform och kräver att man använder cirka 12 droppar åt gången med 16–20 uns filtrerat vatten. I fast form kombineras en eller två matskedar med en till två koppar vatten.
Det rekommenderas att du använder fulvinsyra med filtrerat vatten (inte kranvatten). Flytande produkter kan steriliseras i mindre grad, vilket bevarar nyttig värme och kemikaliekänsliga näringskomponenter, så undvik kosttillskott som säger ”sterila humussyror.”
När ska du ta fulvinsyra?
Detta beror på om du tar mediciner och när du äter. Det är en bra idé att ta fulvinsyra runt tidpunkten för att äta eftersom det motverkar och avgiftar föroreningar – såsom bekämpningsmedel, kemikalier etc. som finns i livsmedel som inte är ekologiska.
Du kan ta det en halvtimme innan du äter eller två timmar efter att du ätit för att förbättra detoxförmågan. Om du använder mediciner, ta fulvic två timmar efter eller före.
Klor interagerar med humussyror på ett negativt sätt, så använd alltid filtrerat vatten om möjligt.
Risker och biverkningar
Är fulvinsyra säker?
Forskning tyder på att fulvinsyra är säkert för de flesta att ta, även om det inte har gjorts mycket forskning i speciella populationer, som de med nedsatt immunförsvar eller gravida kvinnor.
Det verkar för det mesta vara säkert och medför få biverkningar eftersom en överdos inte är möjlig, med tanke på att den är helt naturlig, finns i all jord och lätt spolas ur systemet när den väl har konsumerats.
Som sagt, biverkningar av fulvinsyra kan fortfarande förekomma, men de verkar mest påverka personer som tar stora mängder fulvinsyra i ren form. Det är bäst att börja långsamt och öka dosen i steg för att se till att du inte upplever några biverkningar.
Att späda ut fulvinsyra är också säkrare än att ta den ensam i stora mängder.
Om du har en störning som resulterar i onormala immunfunktioner, såsom en autoimmun sjukdom som multipel skleros eller reumatoid artrit, bör du inte ta fulvinsyra utan att övervakas eftersom det kan aktivera immunförsvaret och komplicera ditt tillstånd. Eftersom det inte är tillräckligt känt om hur det påverkar hormoner hos gravida kvinnor, är det också bäst att hålla sig borta från att använda fulvinsyratillskott om du är gravid eller ammar (även om det är helt ok att konsumera det i små mängder från smuts och produkter).
Vissa människor hävdar att de upplever fulvinsyradetox-symtom när de börjar tillskott, på grund av avgiftningseffekterna. Även om detta kanske inte gäller alla, är det möjligt att uppleva tillfällig diarré, kramper, trötthet, huvudvärk eller illamående.
Relaterat: Varför att äta smuts (aka, jordbaserade organismer) bör vara en del av din dagliga rutin
Slutgiltiga tankar
- Vad är fulvinsyra? Det är en grupp ämnen som finns i naturliga material, såsom jord, kol, sediment och vattendrag.
- Det bildas när växter och djur bryts ner.
- Shilajit är ett gammalt botemedel som används i ayurvedisk medicin som är gjord av mestadels fulvic spårmineraler.
- Varför är fulvinsyra bra för dig? Fördelarna med fulvinsyra inkluderar förbättrad tarmhälsa och immunfunktion, stärker matsmältningen och näringsupptaget, skyddar kognitiv hälsa, stöder avgiftning, minskar skador på fria radikaler och inflammationer och hjälper till att minska smärta och hudåkommor.
- Du kan komplettera med fulvinsyra i olika former: flytande eller vatten fulvinsyra, fast fulvinsyratillskott och genom att äta ekologiska grödor.
- Fulvinsyra livsmedel är ett indirekt sätt att få en del från jorden. Att äta ekologisk mat är det bästa sättet att se till att du får i dig lite i din kost.
- De kända biverkningarna verkar uppstå när människor tar stora mängder fulvinsyra i ren form. Det är bäst att börja långsamt och öka dosen i steg för att se till att du inte upplever några biverkningar.
- Att späda ut fulvinsyra är säkrare än att ta den ensam i stora mängder.