Moringa oleifera

Har du någonsin hört talas om moringa förut? Även om denna växt ursprungligen upptäcktes för sina välgörande egenskaper för tusentals år sedan, har moringa (ibland kallad Ben-oljaträdet) först nyligen blivit känt som ett av de mest imponerande örttillskotten som har nått den holistiska hälsomarknaden.

Faktum är att National Institute of Health 2008 kallade moringa ( moringa oleifera)  för  ” årets växt ”, och  erkände att ”kanske som ingen annan enskild art har denna växt potential att hjälpa till att vända flera stora miljöproblem och försörja många otillfredsställda mänskliga behov.”

Vilka är hälsofördelarna med moringa? Hittills har över 1 300 studier, artiklar och rapporter fokuserat på fördelar med moringa, och funnit att det innehåller föreningar som är särskilt viktiga i delar av världen där sjukdomsutbrott och näringsbrister är vanliga.

Forskning visar att nästan varje del av moringaväxten kan användas på något sätt, oavsett om det är för att göra ett potent antioxidant – te eller producera en oljig substans som smörjer och ger näring åt huden.

Vad är Moringa?

Moringa ( moringa oleifera ) är känd av över 100 namn på olika språk runt om i världen. Denna lättodlade tropiska växtart, hemma i Himalaya-bergen och delar av Indien och Afrika, kommer packad med över 90 skyddande föreningar, inklusive isotiocyanater,  flavonoider och fenolsyror.

Det tros faktiskt finnas minst ett dussin olika varianter av moringaträdet, som tillhör växtfamiljen Moringaceae . Dessa är snabbväxande, höga, lummiga växter som producerar blommor eller baljor.

Av alla arter är en ( moringa oleifera ) den överlägset mest använda.

Innan växtens effekter demonstrerades i vetenskapliga studier, användes den flitigt i traditionell medicin som ayurvedisk medicin i över 4 000 år.

Moringa har fått ett rykte för att bekämpa inflammation och bekämpa olika effekter av undernäring och åldrande, och fått smeknamnet ”mirakelväxten”.

Fördelarna med moringa inkluderar att hjälpa till att behandla en mängd olika tillstånd, såsom:

 • inflammationsrelaterade sjukdomar
 • cancer
 • diabetes
 • anemi
 • låg energi och trötthet
 • artrit och annan ledvärk, såsom reumatism
 • allergier och astma
 • förstoppning, magsmärtor och och diarré
 • epilepsi
 • mag- och tarmsår eller spasmer
 • kronisk huvudvärk
 • hjärtproblem, inklusive högt blodtryck
 • njursten
 • vätskeretention
 • sköldkörtelsjukdomar
 • låg sexlust
 • bakteriella, svamp-, virus- och parasitinfektioner

Näringsinnehåll

Moringa är en unik växt eftersom nästan alla delar av den – löv, frön, blommor/baljor, stjälk och rötter – kan användas som en källa för näring och andra medicinska egenskaper.

Den mest populära medicinska användningen av denna växt innebär att torka och mala ner moringablad, där de flesta antioxidanter finns.

Studier har visat att moringapulver är laddat med fytokemikalier , protein, kalcium, betakaroten, C-vitamin och kalium. Eftersom det ger en koncentrerad källa till vitamin A, ges det till tusentals barn i tredje världens länder varje år som lider av livshotande vitamin A-brist, vilket är kopplat till nedsatt immunförsvar.

Att konsumera det kan också förbättra intaget av spårmineraler, aminosyror och fenoliska föreningar. Växten innehåller en sällsynt och unik kombination av sjukdomsförebyggande fytonäringsämnen , inklusive flavonoider, glukosider, glukosinolater, zeatin, quercetin, beta-sitosterol, koffeoylkinsyra och kaempferol.

Bortsett från de värdefulla löven, innehåller moringaträdets baljor också frön som håller en läkande typ av olja. Olja från moringafrön kan användas för att laga mat med eller läggas direkt på kroppens yta.

Enligt Kuli Kuli, en organisation som skördar moringaväxter i Afrika, gram för gram, innehåller växten:

 • två gånger mängden protein av yoghurt
 • fyra gånger mängden A- vitamin som morötter
 • tre gånger mängden kalium som bananer
 • fyra gånger mängden kalcium som komjölk
 • sju gånger mängden C-vitamin som apelsiner

Topp 7 Moringa-fördelar

1. Ger antioxidanter och antiinflammatoriska föreningar

Moringa oleifera verkar ha liknande förmågor som vissa konventionella läkemedel, men det utgör inte samma risk för att uppleva biverkningar.

Enligt en rapport publicerad i  Asian Pacific Journal of Cancer Prevention innehåller den en blandning av essentiella aminosyror  (byggstenarna i proteiner),  karotenoider fytonäringsämnen (samma typer som finns i växter som morötter och tomater), antioxidanter, såsom quercetin , och naturliga antibakteriella föreningar som fungerar på samma sätt som många antiinflammatoriska läkemedel.

Studier har visat att dessa föreningar är skyddande för hjärtat, naturliga cirkulationsstimulerande medel och har antitumöreffekter, antiepileptiska, anti-ulcus, kramplösande, antihypertensiva och antidiabetiska effekter.

Moringapulver är högt i flera kraftfulla anti-aging föreningar som minskar effekterna av fria radikaler, oxidativ stress och inflammation. Dessa är förknippade med en minskad risk för kroniska sjukdomar, såsom mag-, lung- eller tjocktarmscancer; diabetes; hypertoni; och åldersrelaterade ögonsjukdomar.

2. Balanserar hormoner och bromsar effekterna av åldrande

En studie från 2014 publicerad i  Journal of Food Science and Technology  testade effekterna av moringa (ibland även kallad ”trumpinne”) tillsammans med amarantblad ( Amaranthus tricolor ) på nivåer av inflammation och oxidativ stress hos vuxna kvinnor i klimakteriet. Forskare ville undersöka om dessa superfoods kunde hjälpa till att bromsa effekterna av åldrande genom att balansera hormoner naturligt.

Nivåer av antioxidantstatus, inklusive serumretinol, serumaskorbinsyra, glutationperoxidas, superoxiddismutas och malondialdehyd, analyserades före och efter tillskott, tillsammans med fastande blodsocker- och hemoglobinnivåer.

Resultaten visade att tillskott med moringa och  amaranth orsakade betydande ökningar av antioxidantstatus tillsammans med signifikanta minskningar av markörer för oxidativ stress. Bättre blodsockerkontroll vid fastande och positiva ökningar av hemoglobin hittades också.

Kan moringa hjälpa dig sexuellt? Det finns vissa bevis för att det kan öka libido och fungera som en naturlig preventivmedel, enligt vissa djurstudier.

Även om det historiskt har använts som ett naturligt afrodisiakum, verkar det faktiskt hjälpa till att minska befruktningsfrekvensen. Som sagt, det kan stärka immunförsvaret under graviditeten och även öka bröstmjölksproduktionen/amningen, enligt vissa studier.

3. Hjälper till att förbättra maghälsa

På grund av dess antiinflammatoriska egenskaper har moringa använts i uråldriga medicinsystem, såsom ayurveda, för att förebygga eller behandla magsår, leversjukdom, njurskador, svamp- eller svampinfektioner (som candida), matsmältningsbesvär och infektioner .

En vanlig användning av moringaolja hjälper till att öka leverfunktionen och avgiftar därför kroppen från skadliga ämnen, såsom tungmetallgifter . Det kan också hjälpa till att bekämpa njursten, urinvägsinfektioner, förstoppning, vätskeretention/ödem och diarré.

4. Balanserar blodsockernivåerna, hjälper till att bekämpa diabetes

Moringa innehåller en typ av syra som kallas klorogensyra, som har visat sig hjälpa till att kontrollera blodsockernivåerna och låta cellerna ta upp eller frigöra glukos (socker) efter behov. Detta ger den naturliga antidiabetiska och hormonbalanserande egenskaper.

Förutom kloregnisyra har föreningar som kallas isotiocyanater som finns i moringablad också kopplats till naturligt skydd mot diabetes.

En studie som publicerades i  International Journal of Food Science Technology fann att denna växt hade positiva effekter på blodsockerkontroll och insulinnivåer hos patienter med diabetes när den äts som en del av en kolhydratrik måltid.

Separata studier har visat att antidiabetiska aktiviteter av låga doser moringafröpulver (50–100 milligram per kilogram kroppsvikt) hjälper till att öka antioxidantstatus och enzymproduktion i levern, bukspottkörteln och njurarna hos råttor och förhindrar skador jämfört med kontrollgrupperna.

Höga nivåer av  immunglobulin (IgA, IgG), fasteblodsocker och glykosylerat hemoglobin (HbA1c) – tre markörer som ses hos diabetiker – visade sig också minska som ett resultat av moringa som gavs till råttor med diabetes.

Kan moringa hjälpa dig att gå ner i vikt? Eftersom det kan förbättra insulinkänsligheten och hormonbalansen, kan det erbjuda vissa fördelar för dem som följer en viktminskningsplan.

5. Skyddar och ger näring åt huden

Flera populära användningsområden för moringaolja är att hjälpa till att behålla hudens fukt, påskynda sårläkning och lugna torr eller bränd hud.

Moringa innehåller naturliga antibakteriella, svampdödande och antivirala föreningar som skyddar huden från olika former av infektioner. Några av de vanligaste sätten att det används på huden inkluderar att minska fotsvamp, eliminera lukter, minska inflammation i samband med akneutbrott, behandla infektionsfickor eller bölder, bli av med mjäll, bekämpa tandköttssjukdomar (gingivit) och hjälpa till att läka bett, brännskador, virala vårtor och sår.

Oljan appliceras direkt på huden som ett uttorkande, sammandragande medel som används för att döda bakterier, men samtidigt är det känt att när den används regelbundet fungerar den som ett smörjmedel och återfuktar huden genom att återställa dess naturliga fuktbarriär. Det är en vanlig ingrediens som används i livsmedelstillverkning och parfymer eftersom det förhindrar förstörelse genom att döda bakterier – plus att det har en behaglig lukt och minskar lukter.

6. Hjälper till att stabilisera ditt humör och skyddar hjärnans hälsa

Som ett proteinrikt livsmedel och en rik källa till aminosyran tryptofan, stöder moringa signalsubstansfunktioner , inklusive de som producerar ”må bra”-hormonet serotonin.

Den är också rik på antioxidanter och föreningar som kan förbättra sköldkörtelhälsan, vilket gör den fördelaktig för att bibehålla höga energinivåer samt bekämpa trötthet, depression, låg libido, humörsvängningar och sömnlöshet.

7. Bra för miljön (vatten och matjord)

En anmärkningsvärd egenskap hos moringaväxten är att den kan växa i utarmade eller torra jordar där många andra typer av nyttiga växter eller träd inte kan överleva. Det är just därför som vissa undernärda befolkningar som lever i tredje världens länder, som Somalia eller Indien, har dragit nytta av det under svälttider.

Förutom att ge viktiga näringsämnen, används den för att återställa bördig jord, hjälpa till med skogsrestaurering och filtrera vatten.

En intressant användning av fröna är för vattenrening. Att kombinera moringa med vatten hjälper föroreningar att klamra sig fast vid fröna så att de kan tas bort, vilket lämnar efter sig vatten av bättre kvalitet som har lägre toxiner.

Salt verkar också binda till moringa, vilket är fördelaktigt för att producera färskt vatten.

Vissa studier har visat att 0,2 gram malet moringafrö kan förvandla en liter förorenat vatten till rent dricksvatten. Detta beror på de koagulerande effekterna av vissa ingredienser i växten som absorberar bakterier.

Risker och biverkningar

Vilka är biverkningarna av att ta moringa? Eftersom det är helt naturligt och fritt från kemiska tillsatser (när du köper ett rent, högkvalitativt märke), verkar det vara väldigt vältolererat när det tas genom munnen eller används på huden.

Moringa-biverkningar är fortfarande möjliga och kan inkludera:

 • lägre blodtryck
 • minskad hjärtfrekvens
 • livmodersammandragningar
 • cellmutationer när stora mängder frön konsumeras
 • stör fertiliteten

Blad, frukt, olja och frön från moringaträdet har konsumerats säkert i århundraden, men idag säljs det olika former av kosttillskott eller extrakt, så det är viktigt att köpa den renaste sorten du kan hitta och att läsa ingrediensetiketterna noggrant.

Under graviditeten eller när du ammar är det bäst att undvika moringaextrakt, rot eller höga doser av kosttillskott eftersom inte tillräckligt med forskning har gjorts för att visa att det är säkert. Det är möjligt att kemikalier i växtens rot, bark och blommor kan leda till sammandragningar av livmodern, vilket kan orsaka komplikationer under graviditeten.

Hur man använder det

Som du säkert kan säga vid det här laget kan denna växt användas på många olika sätt för att utnyttja alla tillgängliga moringafördelar. På grund av den långa transporttiden som krävs för att skicka moringa från delar av Afrika eller Asien där den odlas, säljs den i USA vanligtvis i pulver- eller kapselform, vilket förlänger dess hållbarhet.

En intressant egenskap hos moringa? Det sägs smaka som en blandning mellan pepparrot och sparris. Det kanske inte har den mest tilltalande smaken, men det är ett komplement med en av världens rikaste tillgångar av viktiga näringsämnen.

Doseringsrekommendationer

Det finns ingen rekommenderad eller nödvändig dos av moringa för närvarande eftersom det bara är ett örttillskott och inte ett viktigt näringsämne. Som sagt, det finns vissa bevis för att den optimala dosen för människor har beräknats till 29 milligram per kilo kroppsvikt.

Det rekommenderas att du börjar med att ta en halv tesked torkad moringa oralt per dag i tre till fem dagar, och öka ditt intag långsamt under två veckor när du vänjer dig vid dess effekter.

De flesta väljer att ta moringa varannan dag men inte varje dag under lång tid, eftersom det kan orsaka laxerande effekter och magbesvär vid överanvändning.

Här är de vanligaste sätten att använda moringa för att få bästa möjliga moringafördelar:

 • Torkade moringablad eller moringapulver: Det krävs ungefär 3 kg moringablad för att göra ca 1/2 kg kg torkat moringapulver. Bladen anses vara de mest potenta delarna av växten, som innehåller de flesta antioxidanter och tillgängliga  makronäringsämnen . Följ doseringsanvisningarna noggrant, ta upp till sex gram dagligen i upp till tre veckor åt gången (vilket har visat sig vara säkert, enligt studier).
 • Moringa-te: Denna typ av moringa är gjord av torkade löv genomsyrade av varmt vatten, precis som många andra välgörande örtteer. De mest näringstäta typerna är organiska och torkas långsamt under låga temperaturer, vilket hjälper till att bevara ömtåliga föreningar. Undvik att koka bladen för att hjälpa till att behålla näringsämnena på bästa sätt, och koka inte med moringa om möjligt.
 • Moringafrön: Skida och blommor verkar ha en hög fenolhalt tillsammans med proteiner och fettsyror. Dessa är de delar av växten som används för att rena vatten och lägga till protein till kost med låga näringsämnen. Leta efter dem tillsatta i krämer, kapslar och pulver. De omogna gröna baljorna av växten kallas ofta ”trumpinnar” och tillagas på samma sätt som haricots verts. Fröna inuti baljorna tas bort och rostas eller torkas precis som nötter för att bevara deras fräschör.
 • Moringaolja: Oljan från frön kallas ibland för Ben-olja. Leta efter det i naturliga krämer eller lotioner. Förvara oljan på en sval, mörk plats borta från höga temperaturer eller solen.

Moringa vs Matcha

Båda dessa  superfoods har flera saker gemensamt:

 • De tillhandahåller antioxidanter, bekämpar inflammation, bromsar åldrandet, skyddar hjärnans och hjärthälsa och ökar immunförsvaret.
 • De två är lika när det gäller deras utseende och användningsområden, eftersom båda är gjorda till potenta pulver eller teer.
 • De har några anmärkningsvärda skillnader när det kommer till deras näringsprofiler. Även om det är jämförbart i termer av kalorier, har gram för gram moringa mer fiber, protein, kalcium, natrium, vitamin C och vitamin A än vad matcha gör.
 • En av de största skillnaderna mellan moringa och matcha grönt te är när det gäller aminosyrakoncentrationen. Moringablad är en förvånansvärt bra proteinkälla eftersom de tillhandahåller nio essentiella aminosyror som krävs för mänsklig proteinsyntes: histidin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan och valin. Detta är en anledning till varför organisationer som Världshälsoorganisationen förlitar sig på moringa för att komplettera lågkaloridieter och förhindra brister.
 • Till matchas försvar, å andra sidan, tillhandahåller matcha-te (som innehåller ungefär 15 gånger mer aktiva ingredienser än något annat konventionellt grönt te) många antioxidanter och höga doser av epigallokatechingallat (EGCG), en typ av kraftfullt katekin som är känt för att skydda hjärnans hälsa. Det är inte känt att Moringa tillhandahåller EGCG, vilket innebär att båda plantorna som används tillsammans kan ha ännu fler fördelar.

Källa; https://draxe.com/nutrition/moringa-benefits/

 

 

 

Share this...
Share on Facebook
Facebook