Kiselgur (Diatomaceous Earth) ”Dinosaurie damm”

Kiselgur är ett pulver som kommer från cellväggar eller skal av kiselalger, eller vattenlevande organismer. Det används ofta av människor för att främja avgiftning, hjälpa matsmältningen och förbättra hudens och hårets hälsa.

Till exempel är kiselgur för loppor extremt effektivt för dina husdjur – men kiselgur har många användningsområden utöver det, med en häpnadsväckande förmåga att döda skadedjur och skadliga ämnen i ditt hem och rena vätskor.

Om du inte har använt denna organiska substans i din kost, hem eller trädgård ännu, kommer du lära dig om dess många fördelar.

Vad är kiselgur?

Kiselgur är en naturlig produkt som består av fossiliserade rester av små vattenlevande organismer som kallas kiselalger. Sammansatt av cellväggarna/skalen av encelliga kiselalger, smulas lätt sönder till ett fint pulver.

Faktum är att sammansättningen av kiselalgercellväggarna är biogen kiseldioxid. Ämnen som används för att göra kiselgur är säkra och tas direkt från havet, eftersom kiselgelavlagringar ackumuleras med tiden i sedimenten från floder, bäckar, sjöar och hav.

Kiselgur går under många andra namn än kiselgur, inklusive:

 • dinosaurie damm
 • mirakelmineral
 • fossilt skal
 • forntida skatt

National Pesticide Information Center indikerar att kiselalger som finns i kiselgur faktiskt är skelett som består av kiseldioxid, en mycket vanlig typ av materia som finns i naturen som utgör cirka 26 procent av jordskorpan. Det finns olika typer av naturlig kiseldioxid, varav många du säkert känner igen, inklusive:

 • sand
 • smaragd-
 • kvarts
 • fältspat
 • glimmer
 • lera
 • asbest
 • glas

Kiseldioxid som används för att göra kiselgur är en viktig vanlig komponent i jordens sten, sand och leror. Kiseldioxid är en viktig komponent i mänskliga ligament, brosk och muskulatur och är också rikligt i växter eftersom det underlättar deras tillväxt och utveckling.

Studier visar att det är ett hälsosamt viktigt mineral för kroppen att bygga starka ben, hår, naglar och tänder, och det behövs för att transportera kalcium till olika delar av kroppen.

Forskning publicerad i Journal of Nutrition, Health and Aging  visar att många former av kiseldioxid finns i naturen, och övertygande data stödjer otaliga fördelaktiga effekter av att konsumera mer kiseldioxid. Ortokiselsyra är den form av kisel som huvudsakligen absorberas av människor och finns i många vävnader, inklusive naglar, ben, senor, aorta, lever och njurar.

Det finns övertygande bevis som tyder på att kiseldioxid är avgörande för hälsan och har en stark anti-aging effekt. Brister i kiseldioxid kan bidra till:

 • onormal tillväxt
 • missbildningar i skalle och perifera ben
 • ledvärk orsakad av dåligt formade leder och minskat innehåll av brosk och kollagen
 • störning av mineralbalansen
 • skada på lårbenet och kotorna

Typer av kiselgur

Vilka produkter innehåller kiselgur? Kiselgur finns i två olika kvaliteter:

 • Food-Grade – avsedd att tas internt av människor
 • Non-food-Grade — används i industriella metoder

Fördelar för kroppen

1. Avgiftar kroppen

Kiselgur – även känd som kiselgur – fungerar som ett naturligt avgiftande medel i kroppen, dödar parasiter och virus som kan bidra till sjukdomar samtidigt som det hjälper till att rengöra blodet. Det är också billigt, enkelt att använda och mycket säkrare än många butiksköpta detoxprodukter.

Några av fördelarna med att använda kiselgur internt inkluderar:

 • minska lukter
 • hjälper till att bromsa gaser
 • rengöring av matsmältningskanalen
 • öka leverfunktionen
 • absorberar skadliga gifter i blodet

Hur fungerar kiselgur för att hjälpa till med avgiftning?

Kiseldioxid fungerar på samma sätt som antioxidanter som  finns i livsmedel med hög antioxidant  eftersom den behåller sina egenskaper som en stabil partikel även när den kontinuerligt suspenderas i ett flytande medium, vilket gör att den kan bekämpa skador på fria radikaler. Det bryts ner till en kolloidal, som fungerar som en avgiftning för blodet eftersom den bär på en elektrisk laddning som fäster vid fria radikaler och andra skadliga gifter.

Kiseldioxidpartiklar kan sedan neutralisera laddningen av fria radikaler och ta bort dem från kroppen genom svett, urin och avföring, vilket bromsar oxidativ skada och har anti-aging effekter.

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition fann att kiseldioxid också hjälper till att eliminera tungmetaller från kroppen, såsom aluminium, vilket gör den perfekt för en detox av tungmetaller . I studier har det visat sig ha en hög aluminiumaffinitet och minskar aluminiumtillgången från den mänskliga mag-tarmkanalen.

2. Bekämpar parasiter

En studie från 2011 publicerad i Oxford Journal of Poultry Science tyder på att kiselgur har potential att vara en effektiv behandling för att hjälpa till att kontrollera inre maskar (parasiter). Intressant nog observerades detta hos höns som producerar ekologiskt uppfödda frigående ägg.

Genom att ge två raser av kommersiella äggläggande höns kiselgur förbättrades produktionen av deras ägg och äggkvalitet jämfört med kontrollgrupperna, och fungerade effektivt som en parasitrengöring i processen.

De två grupperna av höns som användes i studien visade sig skilja sig åt i deras motståndskraft mot inre parasitinfektioner, vilket observerades genom att undersöka deras mag-tarmkanal. Hönorna som matades med kiselgur hade betydligt lägre infektionsfrekvens.

De som matades med kiselgur var också betydligt tyngre i vikt, lade fler ägg och åt mer foder än höns som fick kontrolldieten – plus att deras ägg hade större äggulor och därför var mer koncentrerade med näringsämnen.

3.  Förbättrar led, ben och ledbands hälsa

En studie från 2007 publicerad i Journal of Nutrition Health and Aging konstaterade att dietkisel är fördelaktigt för ben och bindväv och hjälper till att förhindra låg benmassa (benskörhet), som anses vara ”en tyst epidemi av 2000-talet.”

Kiseldioxid i kiselgur hjälper till med normal benmetabolism och ledbildning, med bevis under de senaste 30 åren som tyder på att det finns ett positivt samband mellan intag av kisel i kosten och bättre benmineraldensitet. Således utgör kiselgur ett hälsosamt tillskott till alla osteoporosdieter och behandlingsplaner.

Ett antal möjliga mekanismer för hur detta fungerar har föreslagits, inklusive möjligheten att kisel hjälper till med syntesen av kollagen (används för att bilda leder, slemhinnan i mag-tarmkanalen och bindväv) och inom mineraliseringen av ben. Medan mer forskning fortfarande behövs, verkar det som att kiseldioxidtillskott kan användas för att stödja normala metaboliska processer, bevara friska leder och förhindra benstörningar.

4. Hjälper till att rengöra och skydda hud, naglar och tänder

Eftersom det har naturliga slipegenskaper och dödar parasiter, används kiselgur i många tandkrämer, hudexfolieringsmedel, polermedel och hudskrubb. Forskning tyder på att precis som andra nyttiga leror – som bentonitlera fördelar och användningsområden – torkar kiselgur ut skadliga gifter och lämnar efter sig ren, slät hud med små eller inga biverkningar.

Det verkar också ha anti-aging effekter genom att hjälpa till med användningen av kalcium för att bilda starka ben, naglar och tänder.

Fördelar för hemmet

1. Hjälper till att rena vatten

Kiselgur används i många filtreringsprodukter, inklusive det varumärkesskyddade varumärket Celite, eftersom dess kemiska sammansättning gör det till ett utmärkt filtreringshjälpmedel. Den kan filtrera mycket fina partiklar som annars passerar igenom eller täpper till filterpapper.

Detta gör det till en vanlig produkt som används i filter för att förhindra kranvattentoxicitet och även reningsmetoder för akvarier. Dessutom är det också viktigt för tillverkning av öl, vin, sirap, socker och honung utan att ta bort eller ändra deras färg, smak eller näringsegenskaper.

En studie publicerad i Journal of Applied and Environmental Microbiology fann att kiselgur hjälper till att döda virus och rena vätskor. Virus har visat sig vara farliga och förekommande i vissa dricksvattenkällor, vilket ökar risken för virusinfektioner och har en betydande inverkan på bakterie- och algpopulationer i ekosystemet.

Forskare testade effekterna av ett filter som innehåller kiselgur på kranvatten som var förorenat med tungmetaller och olika virusstammar. Resultaten av studien visade att kiselgur hjälpte till att absorbera upp till 80 procent av de virus som fanns, som alla fanns i vätskan, även efter filtrering.

2. Dödar insekter och andra skadliga ämnen i ditt hem

I USA klassificeras kiselgur enligt Federal Insecticide, Fungicide and Rodenticide Act som ett säkert ämne för hushållsbruk. Hur fungerar kiselgur för att bli av med insekter och skadedjur?

Det är en naturlig insekticid, eftersom den absorberar lipider från det vaxartade yttre lagret av insekters exoskelett, vilket gör att de torkar ut och dör av vattenbrist. Det är därför det också är användbart för konservering av mat, som en naturlig luktborttagning och rengöringsmedel för hem, och för att hjälpa till att behandla boskap som lider av parasiter.

Dödar kiselgur loppor och myror? Forskning tyder på att användning av kiselgur kan hjälpa till att eliminera vägglöss, husdammskvalster, kackerlackor, myror (som myrkullar), loppor och andra skadedjur i ditt hem utan att använda starka kemikalier.

Webbplatsen för Pest Control Technology indikerar att kiselgeler har använts av skadedjursbekämpningsindustrin i mer än ett halvt sekel sedan de på ett säkert sätt producerar en elektrostatisk laddning som hjälper dem att fästa vid djur som kryper över behandlade ytor.

Kiselgel och kiselgur har i studier visat sig döda skadedjur genom att ta bort en del av den rakbladstunna, vaxartade yttre beläggningen som hjälper en insekt att bevara fukt. Detta gör att de fungerar bättre än andra produkter som är beroende av nötning eller förgiftning.

Hur man använder

Du kanske har undrat, ”Är kiselgur giftig eller hälsosam för människor?”

Kiselgur är säker för människor och djur att konsumera, och det är också fördelaktigt för huden – så det används både i och utanför kroppen. Se bara till att kontrollera källan och se till att din produkt är livsmedelsgodkänd. Hoppa över att använda internt om det inte är det.

US Food and Drug Administration listarlivsmedelsklassad kiselgur som ”Generally Recognized as Safe”, vilket innebär att det är lagligt tillåtet att läggas till många olika typer av livsmedel, drycker och kosttillskott. Små mängder kiseldioxid finns normalt i alla kroppsvävnader och finns vanligtvis också i urinen, så det tolereras väl och inte är känt för att orsaka många biverkningar.

Idag finns över 150 bekämpningsmedelsrelaterade produkter registrerade för användning både inomhus och utomhus som innehåller kiselgur. Det finns också tusentals icke-bekämpningsmedel, livsmedelsklassade kiselgurprodukter som används på huden, i mat, i produkter för husdjur och i kosttillskott eller mediciner.

Det finns ett antal sätt att använda kiselgur. Några av de mest populära användningsområdena för kiselgur inkluderar:

 • djurfoderprodukter
 • produkter som används på husdjur som hundar och katter för att döda loppor
 • behandlingar för att döda vägglöss
 • sprayer och produkter som används för skadedjursbekämpning, inklusive kackerlackor, syrsor, loppor, fästingar, spindlar
 • gnagare sprayer
 • vattenfilter
 • hudvårdsprodukter
 • tandkrämer
 • mat och dryck, såsom i öl och vin
 • klumpförebyggande och klargörande ingredienser som används vid livsmedelstillverkning
 • kosttillskott och läkemedel
 • gummi och färger som används i konstruktionen
 • slipande produkter som används som avlövare och för rengöring

Här är de rekommenderade tipsen för säker användning av kiselgur som avgiftningsmedel och för att skydda ben och leder (men rådgör alltid med din läkare innan du startar en ny kosttillskottsrutin):

 • Ta ungefär en tesked livsmedelsklassad kiselgur med vätska en gång om dagen. Det är bäst att använda på fastande mage minst en timme före eller två timmar efter att ha ätit.
 • Drick en extra kopp efter varje dos av kiselgur för att förbättra dess effekter. I allmänhet, se till att konsumera mycket vatten med kiselgur och håll dig hydrerad.
 • Öka din dos långsamt under flera veckor, arbeta dig upp från en tesked till två teskedar dagligen, eller en matsked max. Dela upp dosen i två delar tas på morgonen och en på natten.
 • Ta kiselgur 10 dagar på och 10 dagar ledigt i 90 dagar för att effektivt och säkert avgifta. En annan strategi är att ta det dagligen under några veckor i taget när du spårar symtom, slutar och börjar igen under hela året. Det är säkrast när du ger din kropp pauser och inte använder den kontinuerligt under väldigt långa perioder.
 • Som en försiktighet kan du till en början märka några milda biverkningar som kan utvecklas när din tarmmiljö förändras, jäst dör av och din kropp frigör lagrade gifter. Detta kan inkludera mild huvudvärk, trötthet och influensaliknande symtom, som bör minska inom ett par veckor.

Undrar du hur kiselgur smakar? Om du äter kiselgur kommer du att upptäcka att den i princip är smaklös och har en grov, grynig konsistens.

Du kan ta det med vätska, till och med förhöja smaken med juice, yoghurt eller en smoothie om du föredrar det. Det löser sig inte när det blandas i vätska, så det är normalt att se några rester. Du kan röra kraftigt före konsumtion för att bryta upp det, men det kommer fortfarande att lämna kvar lite kritighet och en grynig konsistens, varför det är ett bra tips att dölja det.

Så här använder du kiselgur i ditt hem:

 1. Borsta och dammsug mattor eller något område där du tror att insekter, insekter eller loppor kan lurar. Detta kommer att förbättra effektiviteten av kiselgur för loppor och andra skadedjursproblem eftersom det förvärrar dem och får dem att röra sig, vilket gör att kiselgur kan fungera bättre.
 2. Applicera kiselgurspulver där det behövs i ditt hem, trädgård, mattor, bil etc. Gnid in pulvret i mattorna med en kvast. Använd tillräckligt för att fint täcka ytan men inte för mycket att det är lätt att andas in mycket.
 3. Låt pulvret sitta i cirka fyra till 12 timmar innan du dammsuger. Det rekommenderas att du upprepar denna process en gång i veckan i totalt tre till fyra veckor. Denna process kan göras med några års mellanrum eller efter behov.

Källa: Dr Axe

Share this...
Share on Facebook
Facebook