Oorganiskt svavel minskar cellproliferation genom att hämma ErbB 2- och ErbB 3- protein och mRNA-uttryck i MDA-MB-231 humana bröstcancerceller
Oorganiskt svavel i kosten är den mindre komponenten i vår kost, men vissa studier tyder på att oorganiskt svavel kan vara effektivt för att behandla cancerrelaterade sjukdomar. Svavel är det sjunde rikliga mineralet i kroppen, och en människa som väger cirka 70 kg innehåller ungefär 140 g svavel i kroppen. Svavel konsumeras genom maten främst i form av svavelhaltiga aminosyror (SAA), såsom metionin, cystein, cystin och taurin, och i dess glukosinolatform som finns i korsblommiga grönsaker, såsom kål och blomkål.
Toxicitet på grund av oorganiskt svavel är ovanligt och verkar vara begränsad till huden i de flesta fall. När 0,17 mg/kg kroppsvikt av oorganiskt svavel administrerades oralt till människor rapporterades ingen toxicitet och inte heller rapporterades toxicitet i djurförsök med kaniner, råttor, marsvin och hundar.
De fysiologiska effekterna av svavel förmedlas huvudsakligen av den organiska formen av svavel. De anti-cancerogena effekterna av organiskt svavel undersöktes via de svavelhaltiga aminosyrorna (dvs isotiocyanater, diallylsulfid, allicin, glutation och α-liponsyra) som finns i korsblommiga växter, vitlök och metylsulfonylmetan (MSM) , som är en biprodukt från massaindustrin. Svavel används restriktivt vid behandling av dermatologiska störningar, psoriasis, reumatisk smärta och infektioner.
Det har rapporterats att intag av raffinerat oorganiskt svavel minskar de kliniska biverkningarna av strålbehandling hos cancerpatienter. Det rapporterades att när en daglig dos på 0,5-1 g raffinerat svavel konsumerades i 24 livmoderhalscancerpatienter, skyddade svavlet, som fungerade som en renare av fria radikaler, cellerna mot DNA-skador och minskade biverkningarna av strålbehandling.
Oorganiskt svavel hämmar cellproliferation i MDA-MB-231-celler
En MTT-analys utfördes för att undersöka effekten av oorganiskt svavel på proliferationen av cancerceller. Behandling med oorganiskt svavel i upp till 24 timmar påverkade inte cancercellsproliferation, men behandling under 72 timmar minskade cellproliferationen signifikant på ett dosberoende sätt.
Dessutom har Bak et al. rapporterade att behandling av HT-29 humana tjocktarmscancerceller med Kimchi-extrakt som gjorts med svavelbehandlade rädisor också resulterade i hämning av cancercelltillväxt. Choi och Kim rapporterade att när olika cancerceller behandlades med extrakt från varmvattenextraktion från vanliga ankor eller organisk svavelmatade ankor, sågs en märkbar effekt i proliferationshämning i cellerna som behandlats med det organiska svavel- utfodrat ankaxtrakt. L-sulforafan, den organiska svavelföreningen som är riklig i korsblommiga växter, inducerar apoptos i HT-29 koloncancerceller [21] och i PC-3 humana prostatacancerceller.
Resultaten indikerar att behandling med oorganisk svavel inducerar cellapoptos genom att minska Bcl 2/Bax-kvot genom att öka uttrycket av Bax utan att påverka Bcl 2 . Eftersom behandling med oorganiskt svavel visade sig minska mRNA- och proteinuttrycket av inaktiv Akt utan att påverka nivåerna av den aktiva formen av Akt, påverkar oorganiskt svavel tydligen apoptosen av bröstcancerceller åtminstone delvis genom EGFR-Akt-Bax-vägen.
De tidigare nämnda resultaten visar att oorganiskt svavel hämmar cellproliferation genom att hämma uttrycket och aktiveringen av EGFR och genom att öka uttrycket av Bax i MDA-MD-231 humana bröstcancerceller. Mer forskning behövs för att undersöka de oberoende anticancerogena effekterna av oorganiskt svavel, som skiljer sig från organiskt svavel.
Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3627935/